Guanyadors i candidatures presentades Premis EMAS 2010

Els premis d’aquest any van comptar amb la participació de 17 candidatures que es van poder presentar en 3 categories de participació: millor declaració ambiental, millor acció d’implicació del personal i/o interacció amb les parts interessades, i millor implantació ambiental.  
               

Les 17 candidatures presentades van ser:

En relació a la participació en la categoria de millor Declaració Ambiental: Adasa Sistemas, Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Club Nàutic Port de la Selva, Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, Consorci Port Mataró, Delta Tecnic, Empresa Constructora Familiar (EMCOFA), Fundació Catalana de l’Esplai, Girbau, i Uniland Cementera (Planta Monjos).

En relació a la categoria de millor acció d’implicació de les parts interessades:
  • Aigües Ter Llobregat (ATLL), amb el projecte de gestió de l’oli vegetal usat domèstic dels seus treballadors mitjançant el projecte Oliklak. Aquest projecte te l’objectiu d’aconseguir la implicació dels treballadors dels tres centres de treball d’ATLL facilitant que aquests puguin, mitjançant un recipient anomenat claki, recollir aquest residu en els seus respectius domicilis i portar-ho al seu centre de treball. L’empresa el gestiona posteriorment mitjançant una organització d’inserció social i laboral que fa la recollida i posterior gestió de la valorització d’aquest oli.
  • La Granja Escola de Sta. Maria de Palautordera, amb la posada en marxa d’un concurs per l’estalvi elèctric entre les escoles que van visitar el seu centre. Aquesta iniciativa va consistir en la creació d’un concurs per l’estalvi energètic en el marc del sistema EMAS durant el curs 2009-2010, on els escolars i els seus professors coneixien el consum elèctric diari i específic de la seva casa d’allotjament i per tant, podíem adoptar diferents mesures per l’estalvi a part de rebre formació en aquest àmbit.
  • Sociedad Espanyola de Construcciones Eléctricas (SECE), amb la seva Mostra del Servei d’Enllumenat públic a la població de Cunit. Aquesta actuació va voler mostrar les diferents feines i serveis de l’organització en aquesta població així com explicar i formar en l’àmbit de l’enllumenat públic. Adreçada a tots els grups d’interès: professionals, escolars i ciutadania en general, va tenir lloc entre els dies 5 i 9 d’octubre de 2010. 
  • I, Siemens, Fàbrica de Cornellà, amb la seva jornada de portes obertes. Aquesta iniciativa va voler donar a conèixer les diferents iniciatives que porta a terme l’empresa aprofitant el Centenari de la Fàbrica a Cornellà. La jornada va tenir diferents actuacions: jocs per la canalla, gimcana pels més joves, plantació d’arbres i visita guiada per totes les instal·lacions de l’empresa.
En relació a la categoria de millor implantació ambiental:
  • Denso Barcelona, amb el projecte de reducció del consum energètic a la seva planta de Sant Fruitós de Bages. Aquest projecte portat a terme en el període 2008-2010 aconsegueix, una important millora en el consum energètic de la planta així com la corresponent reducció d’emissions de CO2. La millora s’ha obtingut mitjançant la implementació de diferents tecnologies i mesures d’estalvi com la regulació automàtica del sistema de compressors d’aire comprimit i del sistema de refrigeració, la instal•lació de 70 comptadors i 8 centralitzadors per aconseguir un meticulós seguiment del comportament energètic del emplaçament i el canvi en el sistema d’humidificació de la planta, entre d’altres.
  • Sociedad Espanyola de Construcciones Eléctricas (SECE), amb la implementació de vehicles sostenibles en la seva flota. Aquesta actuació de millora ha contemplat la implementació de 6 cistelles elèctriques en camions propulsats per gas natural comprimit per les actuacions de manteniment de l’enllumenat públic, i 9 furgonetes elèctriques amb 16 punts de recàrrega intel•ligent que han suposat, entre d’altres millores, una important reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera.
  •  I, Stora Enso Barcelona, pel seu projecte de reciclatge integral dels envasos de bric a la planta de Castellbisbal. Aquest projecte, pioner a Europa, aconsegueix el reciclatge integral dels envasos tipus brics que arriben a la planta mitjançant un conjunt de processos que es troben incorporats en el procés de producció del cartró reciclat. La fibra de cel•lulosa s’utilitza per fabricar cartró reciclat, l’alumini es recupera com matèria primera per piròlisi i amb la gasificació del plàstic es genera energia per alimentar el procés. La tecnologia implementada té una capacitat de 30.000 tones d’envasos l’any ampliable a 60.000.
La valoració del jurat en relació a les candidatures presentades va ser molt positiva declarant els següents guanyadors (d'esquerra a dreta):
  • Millor Declaració Ambiental: Delta Tecnic, S.A. 
  • Millor acció d’implicació de les parts interessades: Aigües Ter Llobregat (ATLL).
  • Millor implantació ambiental: Stora ENSO Barcelona.



Així mateix, va declarar 3 mencions especials (d'esquerra a dreta):
  • En la categoria de millor Declaració Ambiental dues mencions, als documents de Fundació Catalana de l’Esplai i d’Uniland Cementera-Planta Monjos-
  • I en la categoria de millor acció d’implicació de les parts interessades el projecte de La Granja Escola de Santa Maria de Palautordera.

Aprofitant la festa, al igual que en anys anteriors, es van lliurar uns reconeixements a les empreses que porten 10 anys amb EMAS a Catalunya i es va aprofitar també per lliurar, als nous registrats en EMAS al 2010, el corresponent certificat que ho acredita. Les organitzacions que van recollir el reconeixement a la seva trajectòria en EMAS (2000-2010) van ser: Denso Barcelona, Janson Sleeve, Venair Ibérica, MCV, Acondicionamiento Tarrasense, Centre Tecnològic (LEITAT), Manufacturas Goma, StoraEnso Barcelona, Casa Tarradellas, Funderia Condals, Ibercompound, Hispano Mecano Eléctrica (HIMMEL) per les seves plantes de Molins de Rei i Capellades, Grupo Reside-Hosteleria (Promociones Blaumar), El Tinter, Arts Gràfiques, Edicions i Produccions i Saifor.


Les organitzacions que van rebre el certificat que acreditava el seu registre en EMAS van ser: Uniland Cementera (Planta de Sitges), Fomento de Construcciones y Contratas (Hospitalet), Recuperació de Pedreres, Gestió i Recuperació de terrenys, Germans Escala, VOPI 4, Laren 2000, SUFI, Consorci del Palau de la Música Catalana, Gestión Residuos Obulco, Ajuntament de Castelló d’Empuries, La Granja Escola de Sta. Maria de Palautordera, Naturalea Conservació, Aquanea, Algeco Construcciones Modulares, Marina Port Vell i Cognis Iberia.